Все повече динамиката в ежедневието отстъпва място на застояването пред компютрите, обездвижването, а  последствията от това все по-честите болки и дискомфорт.
Това ме провокира да събера 10 годишния си опит в областта на рехабилитацията, заедно с личния ми опит в система.  Така в дългосрочен план помагам на хора, работещи дълго време пред компютър да преодоляват болките и сковаността в тялото си, като ги обучавам как да се справят с обездвижването и всички негативи, до които води застоялият начин на живот.
Стъпките от моята система са разгърнати в 6 месечни оздравителни програми. Целта е да се премахне болката и задълбочаването на здравословните проблеми, предизвиквани от дългите часове седене. А най-ценното е, че рехабилитационните програми подобряват здравето като спестяват приемането на медикаменти и мъчителното лутане между предлагани специалисти и болници.

Kristin Kaloqnova
Kristin Kaloqnova
Krisrin Kaloqnova
Kristin Kaloqnova

Как да се справим със сковаността и болките без да е необходима лекарска намеса?

Лечение чрез движение, е моят отговор на въпроса. Правилно и индивидуално подбраната физическа активност води до добро здраве без болки.
Има ред похвати чрез, които може да се превантира появата на  дискова херния, шипове, метаболитни проблеми , затлъстяване и прочие. За да може да се радваме на здраво и жизнено тяло е необходимо адекватно да планираме времето за работа и отдих. Не случайно в медицината има специалност наречена „Профисионални болести“. В зависимост естеството на работа има фиксирано време за отдих, в което представлява активен или пасивен вид почивка. Като рехабилитатор съм забелязала различните изменения и появата на слаби места вследствие на застоялия начин на живот. За жалост днес децата също са потърпевши от новата действителност, което води до проблеми при израстването свързани с лоша двигателна култура, гръбначни изкривявания, затлъстяване и ред други негативи, проявяващи се във времето.

Какво помага при болки в ставите, шията , врата, кръста?

Правилната стойка, ежедневни упражнения, подходящата физическа активност ни предпазва от появата на дискомфорт в раменете, шията, гърба, кръста, коленете и цялостната скованост. Индивидуално изготвените рехабилитационни програми, включващи лечебна физкултура, лечебни масажи, диетология, обучение за здравословен начин на живот, водят до освобождаване на болките в тялото. Така се прави превенция на тежки и социално значими заболявания. Има как да се предпазим от усложнения и да остаряваме здрави и красиви.

Какво включват моите програми?

Интегрираната три степенната система в рехабилитационните програми е базирана на източна и западна медицина. Тя включва лечебен масаж, лечебна физкултура и подход за изграждане на здравословни навици. Чрез тези стъпки се изготвя 6 месечен индивидуален оздравителен план.

Кои са стъпките:

Диагностика и лечение – обследване/рехабилитация /идивидуален подход

Много е важна навременната диагностика, която помага лесното  преодоляване на проблема. С точните похвати се справяме с:

 • гръбначни изкривявания- сколиоза, изгърбване
 • дискови хернии
 • болките в раменете
 • болките в шията
 • болките в гърба
 • болките в кръста
 • балансират се хормоните и работата на вътрешните органи
 • премахват се отоци
 • коригира се теглото
 • балансира се кръвното налягане и пулса
 • пролемите със съня
 • трудностите при справяне със стреса

Поддръжка и Превенция – лечебни масажи/гимнастики /терапии/хранителни съвети

Постигнатите резултати изискват поддръжка. Всички знаем, че няма как да изчистим дома си хубаво и качествено един път и това да е достатъчно. Изисква се Превенция, за да се поддържа постигнатата чистота, редовно, ежедневно. Същото е и с нашето тяло и за да се радваме дълго време на здраве, младост и жизненост е необходимо да полагаме усилие и постоянство в грижата си за него.
Коучинг и изграждане на здравословни навици – как да спрем появата на болка и да направим слабите места силни?
За да се справяме с трудностите лесно, е важно да знаем как да сме в топ форма/супер състояние или с други думи казано, да се чувстваме добре. Когато сме здрави психически и физически, се справяме с всичко. Адаптацията на човека е най- ценното му качество. Като имаме необходимите знания за това какво ни е необходимо, за да сме здрави и добре, можем да се справяме с динамичното ежедневие и стреса (пандемията на 21 век). Точно това се случва и в тази част от системата:

 • научаваме се как сами да се справяме с болките
 • научаваме слабите си места в тялото
 • разбираме как да превантираме тяхната поява и знание какво да правим, ако усетим, че нещо се обостря

Има начин да бъдем млади и здрави до дълбока възраст. Важно е как се грижим за здравето си и как третираме тялото си. Няма значение на колко години е човек, винаги може да се справя с проблемите, когато има постоянство и грижа. Колкото по- рано вземем мерки, толкова по-лесно ще поддържаме младостта на тялото и ума.
Бъдете здрави и отговорни към себе си и близките си!
 

Kristin Kaloqnova

Pin It on Pinterest

Shares