ФИНАНСОВА ДИСЦИПЛИНА

Парите са нещо, с което боравим всеки ден и на всяка възраст

По тази причина често хората си мислят, че автоматично разбират от пари и им е вродено доброто им управление. За съжаление това не е съвсем така. За да имаш повече пари, трябва да можеш да ги управляваш добре. Но за да управляваш дадено нещо, трябва да можеш да го измерваш.

Знаеш ли колко пари са ти необходими на месец?
Имаш ли представа с колко приходите ти са повече от разходите?
Можеш ли да изчислиш колко е стандарта ти на живот в момента?

Днес ще откриеш три идеи от консултанта по лични финанси и финансово планиране – Цветелина Тодорова, за това как да подобриш финансовата си дисциплина и контрола над парите си. Тя има дългогодишен опит в различни компании и сфери на личните финанси – банкови продукти, кредити, застраховане. В работата си помага на хората да управляват по-добре парите си, за да постигат по-бързо и лесно финансовите си цели. Основател е на бранда Finansovoplanirane.bg

Създай си личен или семеен бюджет

Много хора живеят всеки месец от заплата до заплата. Или могат да спестяват или инвестират, но не знаят колко могат да си позволят да заделят на месец и какво е подходящо за тях. От къде да започнеш, ако и ти си в подобна ситуация? Простите решения са винаги най-ефективни. В случая това решение е създаването на личен или семеен бюджет. Дори да не си създадеш навика да правиш такъв всеки месец, дори и еднократно направен, той ще ти даде много ценна информация.

Определи си норма на спестяване

Когато знаеш колко пари получаваш и колко харчиш, ще можеш да контролираш голяма част от разходите си. Ще можеш да определиш каква е онази сума, която можеш да спестяваш на месец за важните неща, които ти предстоят. Когато вече имаш тази норма на спестяване, с времето ще става по-лесно да я увеличаваш. Това ще ти даде възможност по-бързо и лесно да постигаш финансовите си цели.

Авариен фонд

След като вече определи колко ще харчиш на месец и колко можеш да спестяваш, вече знаеш и колко е твоя стандарт на живот. Когато си наясно с това какви пари са ти необходими на месец, ще знаеш и какъв размер трябва да бъде твоя авариен фонд. Това е твоята въздушна възглавница, буфер за спешни или неочаквани събития. Те могат да бъдат неблагоприятни – за лечение, ремонти, непредвидени разходи. Но могат да бъдат и за да направиш изгодна покупка или инвестиция. Когато имаш този авариен фонд, ще имаш и по-голяма свобода на решенията. Няма да се притесняваш да смениш работата или жилището си, защото вече ще имаш финансово спокойствие.

Оптимизирай разходите си и подобри управлението на личните си финанси

Ако си от хората, които не искат да живеят от заплата до заплата, искат да поемат в свои ръце контрола над парите си и да постигнат финансова сигурност и стабилност, можеш да изтеглиш напълно безплатно електронен личен финансов планер.
С този инструмент:

  • Ще научиш как са разпределени разходите ти по „златната формула“ в личните финанси.
  • Ще знаеш какъв е стандарта ти на живот в момента.
  • Ще определиш каква е нормата ти на спестяване.
  • Ще откриеш къде отиват парите ти всеки месец.

Можеш да го изтеглиш напълно безплатно на страницата на Финансово планиране и да подобриш личните си финанси още сега.
В случай, че имаш и други въпроси, свързани с личните финанси, относно това как да съхраниш спестяванията си, да получаваш по-висок доходност за тях, как да имаш спокойствие за теб и твоите близки, да плащаш по-малко данъци върху доходите си, да оптимизираш разходите си по настоящи и бъдещи кредити, можеш да се свържеш с Цветелина Тодорова за безплатна опознавателна среща.

Pin It on Pinterest

Shares