Дж. К. Роулинг

 Авторката на Хари Потър Дж. К. Роулинг една от най- големите знаменитости, преживели провали, и дори се гордее с това. Тя самата е спечелила своите милиарди долари, но е имала и много, много неуспехи. Роулинг твърдо вярва, че провалите са я превърнали в жената, която е днес. Писателката признава, че в един момент се е смятала за най- големия неудачник, когото познава. Безработна, без пари и с разбит брак. И въпреки огромния успех на книгата от поредицата за Хари Потър ръкописът на Дж. К. Роулинг е бил отхвърлян дванадесет пъти, преди да бъде публикуван.
   Писателката открито говори за страха и провалите си.

J. K. Rowling
J. K. Rowling
J K Rowling
J K Rowling

Тя изнася реч по случай дипломирането на випуск 2008 в Харвард. Цялата реч е вдъхновяваща, и ще развълнува и вас:

В края на краищата всички трябва да решим за себе си какво наричаме провал, защото светът е прекалено нетърпелив да ни предостави множество критерии, стига да му позволи. Седем години след завършването си се провалих тежко. Сложих край на един изключително кратък брак, оказах се самотен родител без работа, възможно най- бедния човек в съвременна Великобритания, като изключим факта, че не бях бездомна. Най- големите страхове на родителите ми и моите собствени, се бяха сбъднали – аз се превърнах в най- големия провал, който бях срещала.
   Няма да ви убеждавам, че провалът е забавен. Това беше мрачен период от живота ми, нямах представа, че ще се случи това, което медиите представят като приказна история. Нямах представа колко дълъг е тунелът и много време не виждах в края му светлината на надеждата. Защо тогава да говоря за предимствата на провала? Защото провалът означава да можем да отсеем несъщественото.
   Спрях да се преструвам, че съм повече от това, което всъщност бях, и насочих енергията си в завършване на единствената работа, която имаше някакво значение за мен. Ако бях успяла в нещо друго, никога нямаше да открия непоколебимостта си да успея в това, в което вярвах искрено и към което принадлежах. Почувствах се свободна, защото преживях най- големия си страх, а още бях жива, все още имах дъщеря, която обожавах, имах стара пишеща машина и голяма идея в ума си. Ударих дъното, но то се превърна в добра основа, върху която а изградя живота си отново. Може би вие никога няма да се провалите до такава степен, в каквото аз, но някои провали в живота са неизбежни. Не е възможно да живеете, без да се провалите нещо, освен ако не живеете много предпазливо. Но това би означавало, че въобще не сте живели – в този случай вие отново ще сте допуснали грешка.
   Провалът ми даде тази вътрешна сигурност, която никога не бях постигала, когато взимах изпитите си. Провалът ме научи на такива неща за мен, които по никакъв друг начин не бих могла да науча. Установих, че имам силна воля и такава дисциплина, за каквото дори не бях предполагала. Открих и че имам приятели, чиято стойност беше много по- висока от стойността на рубини. Знанията, които придобиваш по време на пораженията ти, те правят по- мъдър и по- силен, превръщат те в човек, уверен в способността си да оцелява. Вие никога няма да опознаете истински себе си и силата на приятелствата си без да ги подложите на изпитание в моменти на загуба. Такова значение е истински подарък, който се печели с жената на много болка, но който е много по-ценен от която и да е друга образователна степен.
Дж. К. Роулинг

Роулинг не е единствената знаменитост, преживяла провал.

Знаете ли, че след като работи само девет месеца като младши моден редактор на сп. Harpers Bazaar, Ана Уинтур е уволнена, защото фотографиите й били твърде авангардни?
Опра е изритана от телевизията WJZ TV в Балтимор , тъй като работодателите й смятали, че не изглежда добре на екран.През 1947-а след само една година работа в киното Мерилин Монро е отхвърлена от 20th Century Fox, защото продуцентът й смятал, че не е достатъчно привлекателна и не може да играе.Тези жени да икони, и не мислете,че вие сте по- различни от тях. Можете ли да си представите какво би станало, ако се бяха отказали да преследват мечтите си зареди провалите по пътя си?
   Провалът е невъзможен, когато искате нещо толкова силно. Насочете вниманието си към това, което обичате, продължете напред и не губете вяра, че съобщението ви е доставено там, където трябва.
Запомнете – ако нещо не се е осъществило по един начин, това не означава, че няма да проработи по друг. Поемете си дълбоко дъх, презаредете се и продължете пътя си напред.

Автор: Майя Атанасова

business 01

Pin It on Pinterest

Shares