м.март – ново начало

Месец Март е! Един от най-изненадващите и емоционални,  динамични и непредсказуеми месеци в годината! Март е  невероятна комбинация от зима и пролет, делник и празник, облечени в цвят и нова надежда! Март е преход не само между два сезона, където се сбогуваме с уютната и бяла зима и приветстваме топлата пролет, но и преход и емоция вътре в нас! Март е истинска магия и в следващите редове ще споделя с вас за мартенските вълшебства в шареното ателие.
Няма как да не започна с най-любимия ( поне за мен самата ) празник в този месец, а именно Баба Марта. Добронамерена и чиста, понякога и малко люта, тя слага началото на богата палитра от обичаи и празници, посветени на идващата пролет. На 1-ви март шареното ателие грейва в празнична бяло-червена премяна и в духа на традицията с радост и вълнение  закичвам любимите си хора с чудни ръчно изработени мартеници като амулет за здраве, който гони злото и привлича доброто. А бяло-червеният конец е чудото, което в един ден свързва всички нас, българите по света и у нас.
И така,  заредена с много положителни емоции, отправям поглед към следващия специален за мен ден от пъстрия месец март – нашия национален празник 3-ти март! Ден, в който почитаме и помним храбрите българи, борили се за това, да се наречем свободни днес! А по повод празника, с мен се свърза една клиентка, която ме предизвика да изработя за нея и нейния екип мартенички гривни, събрали в себе си символите на 1-ви и на 3-ти март. Избрах да работя с фина мериносова вълна и така под иглите за техниката „сух плъст“ се родиха чудесните гривни, огряни от цветовете на българския трибагреник! Прекрасни са, а за работата с тази техника ще ви разкажа друг път 
Щом ви говоря за месец март, няма как да не изникне в съзнанието ни 8-ми март   – международния ден на жената. При някои от вас, вероятно това е и първото нещо, което се сещате, щом чуете Март.Този празник е не  само подаряване на рози, лалета, зюмбюли или други прекрасни и ароматни пролетни цветя. Осми март е празник, който отразява всички лица на жената. Празник на майките, сестрите, дъщерите и женското начало, ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените, празник на свободата да избираме – да учим, да караме кола, да бъдем грамотни . . .  За мен осми март е комбинация от всичко изброено до тук, че даже и още. Осми март е важен празник и подготовката за него в ателието започва поне месец преди това, за да бъда готова с поръчките на невероятните жени, избрали да подарят на себе си и на своите приятелки нежни ленени несесери с фина бродерия, прекрасни дрехи за книги или удобни и практични бродирани торби с нежни послания 
Март е и пролет, която посрещаме с отворено сърце, много настроение и цветно вдъхновение! Приветстваме я заедно с повече светлина в дните от първите топли пролетни лъчи, чудото на пролетния дъжд, нежния цветен аромат и песента на птиците. Март е ново начало и магия! 

Mesec Mart
Mesec Mart
Mesec Mart
Mesec Mart
Mesec Mart
Mesec Mart

Pin It on Pinterest

Shares