Изключително ни е приятно да ви запознаем с Цветелина Тодорова от гр. София – консултант по лични финанси и финансово планиране, както и  собственик на блога Finansovoplanirane.bg. Колко е важно да планираме личните и бизнес финансите си, умее ли българинът да управлява своите финанси, какво значи финансов план – отговорите на всички въпроси, открийте в следващите редове. 

Цветелина, вие се занимавате с финанси вече повече от 18 години. Каква е Вашата дейност?

След като завърших математическа гимназия, съвсем естествено се насочих към икономиката. В сферата на банковото дело и финансите имам бакалавърска степен и двете магистратури. Затова потърсих и развитие в тази област. 15 години работих в банки на различни позиции, основно свързани с корпоративното кредитиране и кредитния риск. След това реших, че искам да приложа финансовите си познания и опит в областта на личните финанси. Така вече повече от 5 години съм консултант по лично финансово планиране. Помагам на хората да управляват по-добре парите си, като постигат баланс между приходи и разходи, получават по-висока доходност за спестяванията си, имат сигурност и спокойствие за важните за тях неща. Така те могат да постигнат по-бързо и лесно своите финансови цели. От почти 2 години развивам и личен бранд като създател на блога Finansovoplanirane.bg.

Кои хора могат да се обърнат към Вас за консулт по лични финанси и финансово планиране?

Управлението на личните финанси е умение, полезно за всеки. В материалния свят, в който живеем, всичко е свързано с парите. Финансовото планиране е една комплексна дейност, която обхваща всички области на личните финанси – бюджетиране, застраховане, инвестиране, кредитиране, пенсионно планиране. Чрез финансовото планиране постигаме добро управление на личните финанси. В резултат на което, без да нарушаваме стандарта си на живот, можем да живеем добре както днес, така и в бъдеще. За съжаление не всеки разбира важността от това добро управление. Затова аз работя с хора, които са осъзнали нуждата от промяна в отношението си към парите и са готови да направят следващата крачка.

Какво значи "финансов план" и какви видове има?

За развитието на един бизнес е необходим бизнес план. По същия начин, за да осъществим личните ни финансови цели, също ни е необходим личен финансов план. Той е една стратегия, която ни показва къде сме в момента, къде искаме да бъдем и какво трябва да направим, за да постигнем това. Финансовият план може да бъде конкретен за някоя финансова цел, като събиране на средства за бъдещето на децата ни или покупка на имот. Може да бъде за конкретна област от личните финанси – инвестиционен план, пенсионен план, застрахователен план. Аз се стремя моите клиенти да получават максимално добри резултати и затова те получават цялостен личен или семеен финансов план, който обхваща всички области в личните финанси. Той е писмен и се актуализира периодично, за да може да следим придвижването ни към целта.

Умее ли българинът да управлява добре своите лични и бизнес финанси?

По мои наблюдения, собствениците на бизнес, изпитват затруднения в разделянето на личните от фирмените финанси. Те никога не знаят с колко пари разполагат, както за бизнеса, така и за себе си. Ако в някакъв момент решат да спрат да работят, няма да имат никакви доходи и бизнесът ще загине. Нямат и възможност да планират по-големите и дългосрочни лични финансови цели, които им предстоят.
Именно заради това, управлението на личните финанси става все по-популярно и все повече хора се замислят по този въпрос. За това допринася както по-голямата информираност на хората, така и по-достъпните вече финансови инструменти.

Обичате ли да пътувате и какви пътувания предпочитате?

Пътуването винаги е част от моя личен и семеен финансов план. Освен традиционната по-дълга лятна почивка и по-кратка зимна ваканция, в календара обикновено са включени две екскурзии в чужбина. За мен пътуването винаги не е просто разход, а дългосрочна инвестиция. То не само ни помага да се разтоварим от ежедневието, но и обогатява и разширява мирогледа. Почивките и пътуванията са и време да бъдем по-близки със семейството си и да имаме пълноценно време заедно.

Какви са Вашите впечатления от Клуб BMLady и какво Ви дава членството в Клуба?

Аз съм член на клуба вече втора година. Това, с което ме спечели Майя Атанасова и дамите от клуба, е лекотата, с която се комуникира, в топла и приятелска атмосфера. В BMLady намирам разбиране и много възможности за развитие не само на бизнеса, но и на мен самата. Надявам се все повече дами, особено от София, да се припознаят в тази подкрепяща общност.

Още за Цветелина Тодорова и нейната дейност:
Web: https://finansovoplanirane.bg/
FB: Финансово планиране с Цвети и Мадлен

Cvetelina Todorova

Pin It on Pinterest

Shares