Как с минимум покупки на дрехи да освежим пролетно – летния си гардероб

Детокс и реорганизация на гардеробa.

Ето 5 идеи, които ще ти помогнат да обновиш интелигентно гардероба си без излишни разходи:

Иглотерапия, др. Шакола
5Q7A9779 scaled 1

1. Реорганизация и детокс на съществуващите дрехи в гардероба ни

Прегледай гардероба си и отдели дрехите, които не обличаш поне от година и половина. Това са дрехи, които не носиш, защото са ти вече малки, омръзнали, износени или неудобни. Давам ти един полезен трик, с който да освежим гардероба: Раздели ги на две купчини – едната купчина са дрехи, с които си готова да се разделиш веднага, втората купчина са дрехи, на които даваш втори шанс.

Примерно, в рамките на месец решаваш, че ще носиш дрехите от втората купчина, всеки ден от седмицата. Ако все пак не ги облечеш нито веднъж в този период, те съветвам да се освободиш от тях.

След това се върни на дрехите, които носиш. Време да им направиш анализ. Харесват ли ти наистина? Удобни ли са ти? Носиш ли ги с удоволствие? Чувстваш ли се уверена в тях? За този анализ може да ти помогне програмата „Детокс и обновяване на сезонния гардероб“.

Тази програма може да ти помогне да направиш нови комбинации между дрехите си, за които никога не си се сетила. Понякога нови комбинации могат да направят старите ти дрехи да изглеждат съвсем различно.

Ще се освободиш смело от вещи, които отдавна не носиш и задръстват гардероба ти;

Ще имаш готови нови комбинации от твоите дрехи за всеки ден и повод;Ще получиш списък с вещи, които е необходимо да докупиш, за да можеш да носиш дрехите си на 100% и да правиш нови съчетания;

И главното – ще имаш готови образи, които ще се обличаш сутрин за 5 минути, за да изглеждаш винаги неотразимо и стилно!

2. Обновяване и преправяне на стари дрехи

Примерно ако скъсиш една дълга рокля, тя ще изглежда по съвсем различен начин. Пробвай, ако имаш добра шивачка под ръка или можеш да шиеш като мен. Аз съм правила и обратното – добавила съм волани към къса рокля или съм си шила от блуза рокля. Добавяла съм апликации към дрехи, които са ми любими. Може да промениш кройки, особено ако материята на дрехата ти харесва и искаш да й дадеш втори шанс. Повярвай, биха станали чудесни неща, ако имаш идеи и подходиш креативно.

3. Допълване с липсващи артикули, които да създадат нови съчетания в гардероба

Когато допълваш гардероба си с нови дрехи, те съветват да видиш къде имаш пропуск в базови артикули и къде са твоите дрехи клонинги. Клонингите са дрехи, които са почти еднакви – например 4 черни сака в почти еднаква кройка или 5 чифта слим дънки в различна тоналност. Такива дрехи не ти носят разнообразие, а само фалшиво усещане за количество. Базовите артикули са тези, които носят спойката и дават възможност за разнообразни съчетания. Това означава внимателно избиране на няколко ключови елемента от облеклото, които могат да се комбинират, за да се създадат различни визии.

Например една качествена риза, актуален панталон в твоя кройка и добре структурирано сако в базов за твоя цветотип цвят, могат да направят чудеса. Целта е те да се съчетават както цветово, така и стилово с любимите ти дрехи в гардероба. Базовите артикули за всеки могат да са различни, в зависимост от лайфстайл и предпочитания. За един ще е пухено яке, дънкова риза, тениска и дънки, за друг ще е сако, тренч, риза и панталон. Правейки това, можеш да спестиш пари и да извлечеш максимума от това, което вече имаш в гардероба си.

Страхотното предимство на пролетния капсулен гардероб е, че е идеален за тези, които нямат много място. Само с няколко внимателно подбрани дрехи можем да създаваме безкрайни комбинации, подходящи за всеки повод и да освежим гардероба.

Практичността на капсулния гардероб е, че много от нашите по-леки дрехи могат да се носят през лятото и през есента, което го прави умна инвестиция.

4. Колко дрехи трябва да има в пролетния ни гардероб?

Това е въпрос, който зависи от твоя начин на живот, работа и цели. Идеята е да създадеш основа, която да надграждаш всяка година. Формулата, която работи е 70-80% базови дрехи и едва 20-30% модни тенденции. Затова не се увличай в модата и залагай на актуални и дълго носими артикули. Например чифт regular fit или wide leg дънки са чудесна инвестиция, която ще носиш дълго. Не залагай на екстравагантни дънки, които са в модния пик или поне не инвестирай много пари в тях, защото догодина ще бъдат в антитренд. Важното е базовите артикули да са изчистени и без декор, който ще затруднява съчетаването им за различни поводи. Една сатенена пола може да се адаптира, както за ежедневие с тениска и кец, така и за официален повод със сако и висок ток. С тази дреха определено можем да освежим гардероба. Мисли в тази посока – как да адаптираш дрехите си за ежедневие и повод, без излишни разходи. Това ми е станало любима специалност. Примерно 12-13 базови артикула включващи чанта и обувки, могат да създадат над 30-40 комбинации за ежедневие и повод. Това е любимата ми част, когато правя гардероба на клиентките си в моите стилни програми.

5. Включи повече аксесоари

Понякога най-лесният начин да освежим гардероба и всяка визия, особено ако е по-минималистична или неутрална, е да се заиграем с аксесоарите. Например към една в неутрален моно цвят рокля може да добавиш ефектно цветно бижу, или пък обувки или чанта в ярък цвят. Красива рокля в принт ще заблести в компанията на ефектна базова чанта в цвят от принта. Слънчеви очила с цветни дръжки или рамки, сами по себе си ще приковат вниманието на всички, особено ако са съчетани красиво с цвета на дрехата ни. Така че колкото по-смели сме в избора си, толкова по-интересен и ефектен ще бъде стайлингът ни. Идеи да искаш от мен!

Бонус съвет: 

Излезте от зоната си на комфорт

Има моменти, в които ни се иска да променим нещо и често започваме именно от външния си вид. Ако усещаш, че имаш нужда от малко повече цвят, повече женственост, елегантност или блясък, не се колебай да пробваш нови неща.

Сатенена миди пола в ефектен принт за вечеря с приятелки, широк карго панталон за спортен аутфит, дълга рокля с ефектни презрамки, никога не е късно да пробваме нещо ново, за да надградим стайлинга си. Важното е да знаеш със сигурност дали това отговаря на твоята душевност, енергия, усещане за себе си и разбира се фигура. Смелостта да излизаме от зоната си на комфорт винаги води до ефектни резултати, ако разбира е съобразена с нашите лични усещания и граници.

Ще завърша с една древна китайска мъдрост, която гласи: „Важно е тялото и духът да са в хармония. Само тогава ще можете да изживеете годините, отредени ви от природата“.
Иглотерапия, др. Шакола
photo 2024 06 11 15 24 50 685x675 1

Статията подготви за вас Десислава Димитрова https://stylebydessi.eu/

5Q7A9741 scaled 1

Pin It on Pinterest

Shares