От Дочка Ангелова

Дочка Ангелова – Сертифициран нутриционист-диетолог специалист в областта на емоционалното хранене.

Мили дами, време е да сложим край на тази борба. Тя е неравностойна и ние сме губещите. Време е да осъзнаем, че храната не ни е враг, тя е горивото за нашето тяло, тя е енергията, която ни трябва, за да сме здрави и щастливи.

Няма гладна и щастлива жена, повярвайте ми!

Време е да се научим, че начина, по който сме се хранили на 20 години няма да ни върши работа на 40 години, а този, който ни е добре на 40 години, няма да подходящ на 60-65+ години. Във всяка декада от живота си жената има нужда от различна храна, която да храни клетките й с различни хранителни вещества. Има една сентенция в нутриционизма, че каквото причиняваме на тялото ни през 20-те и 30-те години от живота ни след 40-45-годишна възраст то си отмъщава. Връща ни го с лихвите за

всичкото гладуване, преяждане, липса на движение, строги диети. В този период то търпи всичко и се адаптира, но след 35-45-годишна възраст ни наказва с хормонални промени, преждевременна менопауза, проблеми с щитовидната жлеза,тиреоидит на Хашимото, диабет тип 2.

ЗАТОВА МИЛИ ДАМИ Е ВАЖНО ДА СЕ НАУЧИМ ДА СЛУШАМЕ ТЯЛОТО СИ, ДА БАЛАНСИРАМЕ ХРАНАТА СИ ТАКА, ЧЕ ДА Е ПОДХОДЯЩА ЗА НАС ПРЕЗ РАЗЛИЧНИТЕ ПЕРИОДИ ОТ ЖИВОТА НИ.

 

Жената на 18-20+ има бърз метаболизъм и активен начин на живот. Може да си хапва пица и сладко до насита, стига да се движи достатъчно, няма да има проблеми с теглото. С 2-3 дни строга диета без проблем сваля 5 кг и се пъха в тесните дънки. В този период е добре да наблегнете, мили момичета, на сложните въглехидрати, които ще ви дават достатъчно енергия за динамичния ви живот и достатъчно фибри, които ще ви държат сити дълго време. Не изключвайте нито една хранителна група от менюто си, но и не прекалявайте със сладкото и соленото. Обръщайте внимание на емоциите си, не ги потискайте, защото това води до емоционално хранене.

Жената на 30-30+ години все още има бърз метаболизъм и активен живот, също така и едно или две раждания зад гърба си, които са оказали влияние на хормоналния й баланс. Възможно е също да е натрупала и килограми вследствие на неправилно хранене през бременностите. В този период е добре да се увеличи приема на протеини, защото костите започват малко по малко да губят своята плътност, мускулната маса също намалява, ако не сме достатъчно активни.

Жената на 40-40+ години е в разцвета на силите си особено, ако се е грижела за себе си през 20-те и 30-те си години. Въпреки че започват първите хормонални промени и мускулната й маса намалява с около 1% на година, ако запази активния си начин на живот и промени храненето си, може да се радва на младежки вид и добро здраве. В тази декада е добре да намалим до минимум бързите въглехидрати и да увеличим приема на полезни мазнини и протеин. Половината ни порция трябва да е протеин, 1/6 от чинията трябва да са фибри и полезни въглехидрати, а 1/3 остава за полезните мазнини. През този период много жени, които никога не са следели какво и колко си хапват, започват да трупат килограми, особено около коремната област. За да избегнем това натрупване на килограми, от ключово значение е да не пропускаме закуската.

 

Жената на 50-60 години вече е в менопауза, хормоните са полудели, горещите вълни са по-топли от Екватора, килограмите вървят стремглаво нагоре и жените с право твърдят „не мога да се позная, това не съм аз“. В този период от живота си жената трябва да наблегне на протеина, полезните мазнини и фибрите. Полезните въглехидрати трябва да се сведат до минимум един път в седмицата, ако няма достатъчно физическа активност и един път на две седмици. Добре е в менюто да преобладават рибата, млечните и птичите меса, а по-рядко червено месо.

Жената на 65+, ако не е променила начина си на хранене през 45- 50-те си години, в този етап вече има значително наднормено тегло и риск от развитие на сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, висок холестерол, високо кръвно налягане, омазнен черен дроб и диабет тип 2. За да нормализира теглото си и да подобри кръвните си показатели жената на 65+ години трябва да намали до минимум простите въглехидрати и червеното месо. В менюто й да преобладава храна с растителен произход, риба, яйца и млечни продукти.

Във всички декади от живота ни, мили дами, е важно да хапваме много зеленчуци и плодове, да пием достатъчно вода и чай, да имаме редовно хранене на около 4- 4.5 часа и да не изключваме нито една хранителна група от менюто си, ако не е наложително по медицински причини. Зехтинът е най-полезната мазнина за нашето тяло и е добре да си приготвяме храната с него.

Запомнете, че не е от съществено значение колко калории ще приемете, ако тези калории не носят със себе си хранителни вещества. Един много показателен пример бих ви дала: 230 калории има в 100 гр водка, едно парче сметанова торта и една купа крем супа с крутони. С кое обаче ще се нахрани вашият организъм и кое ще ви държи сити най-дълго време?

Нито лишаването от храна, нито прекаляването с храна са добре за тялото ни в нито една възраст, затова балансът е от ключово значение. Ако не успявате сами да се справите с балансирането на менюто си, бихте могли да си запишете час за консултация и заедно ще изберем най-добрите комбинации конкретно за вас. Можете също така да си поръчате моята електронна книга „Кулинарен наръчник за вдъхновяващ живот“, в която ще намерите насоки и рецепти, които ще ви помогнат да промените храненето си лесно и вкусно.

https://www.facebook.com/dochkaangelovamyinspiringlife

 

Pin It on Pinterest

Shares