Мариела Тапарова - създател на първата в България Арт галерия ЕНКАУСТИКА

Мариела Тапарова дълги години е била главен счетоводител, но казва, че никога не е късно да се сложи ново начало с нещо, което доставя повече удоволствие.
 
Тя се определя като самоук творец, пленен от магическата техника енкаустика. Започнала е да я практикува като хоби, след това е имала възможността да покаже техниката на деца, които са били толкова възхитени, че тя решава да създаде свое място за това магично изкуство. Така създава първата в България Арт галерия Творилница - ЕНКАУСТИКА в гр. София.
 
Ателие Галерия Творилница e арт пространство за творчество, изложби и забава на малки и големи, с разнообразни художествени техники, но любовта на галерията е техниката енкаустика.
 
Енкаустиката е различен и забавен художествен похват, при който се рисува със специална ютия и цветни восъчни блокчета върху оригинална повърхност. Картините, освен че са красиви, са и много дълготрайни. При тази интересна и вълшебна живописна техника самият творец не знае какво точно ще нарисува. Всяка творба е уникат, неповторима е и е като почерк за самия творец.
 
Восъчната техника е древна - съществува от векове. В наши дни е осъвременена и се работи с материали и уреди, които са произведени и разработени специално за енкаустиката.
 
Мариела Тапарова споделя, че всеки над 4-годишна възраст може да се учи да рисува с техниката енкаустика. Въпреки че се работи с ютия, децата бързо се научават да се пазят.
 
Ателие Галерия Творилница е създадена преди три години. Това е първата галерия за енкаустика не само в София, но и в цяла България. Място за развлечение, за създаване на творби, за изложби на картини. В галерията децата могат да си направят изложба като си поканят гости и да представят себе си като творци.
 
В галерията могат да се закупят материали (единствено засега физическо място), като всеки творец, след определен брой уроци за усвояване на техниката, може да рисува за удоволствие и вкъщи.
 
Картините, създадени с техниката енкаустика, са много  подходящи за подаръци, особено за хора, които си имат всичко, тъй като техниката е нестандартна и много впечатляваща. Този тип рисуване е голяма атракция по различни организирани мероприятия, рождени дни и други събития, тъй като всеки гост си тръгва с направена от него картина или всички гости участват в изработката на картина, която да подарят на рожденика например.
 
Техниката енкаустика е подходяща и за нестандартни картички за празниците – всяка картичка може да бъде превърната в картина, да се надпише и да се подари с рамка. По този начин получателят ще бъде изненадан от самата творба и техниката, от пожеланията и от това, че получава и картина.
 
Мариела казва, че експериментира успешно върху различни повърхности, освен специалните картони – дърво, камък, платове и други.
 
Мечтата ѝ е да стигне до хора, които реновират или строят хотели, които създават свои нови работни пространства и нейните картини да бъдат уникален акцент в тези пространства.
 
„Моята мисия е да разпространя тази вълшебна техника енкаустика, за да може повече хора да разберат за нея и да създават своите уникални творби.“ Мариела Тапарова - създател на първата в България Арт галерия ЕНКАУСТИКА.
 
Още едно пространство развива Мариела - Учебна иновативна арт къща Творилница, където се предлагат занимания по ментална аритметика, ученическа занималня, театрална школа, кулинарни работилници, детски лагери, летни програми, обучение по чужди езици и разнообразни занимания за деца над 4 години, като има проект и за работа с възрастни по ментална аритметика и бързо четене.
 
ФБ: Ателие Галерия Творилница
Инстаграм: artgaleria.tvorilnica
 
ФБ: Учебна Иновативна АРТ Къща Творилница
Инстаграм: study.arthouse.tvorilnica
 
ФБ: М А Е – Разсадника
Инстаграм: mae_razsadnika
 
ФБ: Сръчни МедунчовциАвтор: Сътрудник
Напиши коментар