„Различните“ деца на България

Днес ще ви говоря за благотворителността! Тя заема важна част от моя живот и живота на семейството ми и играе съществена роля в творчеството ми в шареното ателие.
 
Но какво е благотворителността:

     Благотворителността е прекрасна дума! А разглеждайки определението ѝ от Речника за произход на думите, четем следното: „Благотворителността означава, първо - благородна любов; второ — израз на това чувство; и трето — дейност или действие, подтикнати от нея."
   
Самата дума благотворителност включва в себе си корена „благо“, което означава добрина, нежност, обич, уважение, привързаност, „нещо, което ми е скъпо", а от същия корен са и думи като благодарност, благоволение, блаженство.
    Благотворителността е тясно свързана с ценностите, които защитаваме, основно тази за любовта към ближния и се изразява предимно в готовността да се помогне и да се подкрепят другите, най-нуждаещите се, без да се очаква награда. Да направим добро е начин да покажем любов към хората,  като помогнем на другите, които не са в състояние да си помогнат сами. А според проучванията, благотворителната доброволческа дейност влияе благоприятно едновременно на емоционалното и физическото състояние на хората.
 
Защо ви разказвам всичко това?

     Защото има каузи, които си заслужава да се бориш за тях! Защото има каузи, които си заслужава да подкрепим като хора и творци!
 
     Това са те -  проект „Различните“ деца на България“ с автор Анна Йончева, фондация  “Можем Заедно”  с председател Ваня Тодорова и съвместната им инициативата "Да се запознаем с "различните" деца на България".
 
Различните“ деца на България“ е фото проект, изцяло личен, създаден от мен като майка на две деца без увреждания, която се сблъска с нетърпимостта, най-вече на другите родители към „различните“ деца на детската площадка. Стартирах проекта в началото на месец март 2019 след неприятна за мен случка на детската площадка, когато съученик на дъщеря ми се опита да я убеди да НЕ играе с момиче в инвалидна количка, казвайки й, че болна и заразна…“ – казва Анна Йончева.
 
 
 
Инициативата „Да се запознаем“ започна от класните стаи на деца от различни класове в училища в страната. Чрез онлайн срещи-разговори и приятни дискусии на живо провокираме учениците да споделят как се чувстват в компанията на дете с увреждане и какво биха направили, за да му помогнат.“ – разказва Ваня Тодорова. 
 
       За да имат шанс децата с увреждания и да намерят своето място в обществото, Анна Йончева и Ваня Тодорова започват инициативата "Да се запознаем с "различните" деца на България". Анна е автор на снимките в книжката. Тя организира фото изложби с усмивките на децата и събира средства за тях.  Ваня е председател на фондация "Можем заедно", която организира различни благотворителни кампании в помощ на децата с увреждания. 
       Анна и Ваня с помощта на доброволци и спонсори издават и разпространяват безплатно книгата, като същевременно правят беседи в училища в цялата страна и запознават ученици и техните учители с децата със специфични потребности. Целта е да ги научат да разбират и приемат различните.

      Аз ги подкрепям, подкрепете ги и вие!
 
    „Защото да се прави добро има точно толкова силен ефект върху човека, който оказва помощ, колкото и върху този, който я получава“!
 
 
Уеб сайт: https://differentchildrens.com/

Автор: Маргарита Гигьова
ФБ: MG atelier
Instagram: https://www.instagram.com/mgattelierr/

Гр. София, район Панчарево,
ул. "Самоковско шосе" №163


 


 
 


Автор: Майя Атанасова
Напиши коментар